Øjet er omgivet af muskler som får øjeæblet til at dreje rundt i øjenhulen

Disse muskler har nær forbindelse til især kæbe, nakke og de fleste andre ansigtsmuskler. De indre muskler i øjenhulen består af seks sensoriske cilliarmuskler, som arbejder tæt sammen for at bevæge øjnene rundt i øjenhulen. Derved får vores øjne

mulighed for at se og registrere den ydre omverden når vi går, sidder, læser samt opfange følelsesmæssige indtryk fra miljøet omkring os.

Spændinger i øjemuskulaturen bevirker at det billede som registreres på nethinderne m

en som er set af henholdsvis højre og venstre øje, opfattes forskelligt i hjenen. Dermed bliver der skabt en konflikt! Da det ene øjes nethinde giver én information, og det andet øjes nethinde en anden. Når det ene øje altså ser ”skævt” tror hjernen, at personen er ved at foretage en bevægelse i det skæve syns retning. De sensoriske muskler i ryg, mave og fødder retter sig herefter via besked fra nervesystemet, ofte efter det normale syns fokus. Resultatet er en større eller mindre skævhed i kropsholdningen med ofte smerter tilfølge.

Forkert indstillede briller og briller med glidende overgang er ofte årsag til forstyrrelse af øjnene. En anden forstyrrelse af øjnene kan stamme fra kæbe og tænder. Årsagen her kan være mange; slag, fald, piskesmæld,fyldninger i tænder, proteser, stifttænder og broer. Kæbeproblemerne påvirker indirekte øjenmuskulaturen bl.a. via nerve trigeminus.

Samlet set forårsager forstyrrelse og spændinger i øjenmuskulaturen, kæben eller tænder problemer med hovedpine og smerter i nakke, øverste ryg, skulder, albue og fødder, – spændinger som kan forveksles med andre symptomer som migræne.Der kan også vise sig kognitive forstyrrelser og psykiske problemer som depression.