Hvorfor får jeg tyndt hår

Hårtab skyldes som regel, at testosteronet i blodet bliver omdannet til ditestosteron. Nogle har en medfødt allergi i hovedbunden over for det mandlige kønshormon, hvilket gør, at de begynder at tabe håret, når der kommer for meget af det i deres blod.

Det kan være meget forskelligt, hvorfor kroppen begynder at omdanne mere testosteron til ditestosteron. Det kan skyldes sygdom, stress eller være arveligt.

Selvom testosteron primært bliver forbundet med mænd, har kvinder også mindre mængder af hormonet i kroppen. Derfor kan kvinder også få tyndt hår eller lide af et direkte hårtab på grund af den omdannelse, der finder sted i kroppen.

 

Genetisk /hormonelt betinget hårtab er det mest almindelige

Som regel skyldes tyndt hår, særligt hos mænd, den hormonelle udtynding af håret, Alopecia Androgenetica. Det betyder egentligt mandligt hårtab, men kan også ramme kvinder. Det rammer dog kvinder langt sjældnere, og som regel fører det ikke til, at kvinder bliver fuldstændig skaldede; det gør bare deres hår tyndere.

Stress kan give tyndt hår
Hvis du eller din krop er stresset, gør det også, at din krop omdanner mere testosteron til distestosteron. Det er lige meget, om du er fysisk eller psykisk stresset.

Hvis du får tyndt hår på grund af stress, kaldes det et telogent hårtab. Telogen er et udtryk for, at dine hårsække går i dvale. Nogle hårsække vil altid naturligt være i dvale, men ved tyndt hår er det mange på en gang. Derfor er tyndt hår eller et hårtab på grund af stress ikke permanent.

Skæleksem kan være grunden til tyndt hår
Lider du af skæleksem i hovedbunden, kan det også føre til, at du får tyndt hår. Denne form for eksem rammer meget forskelligt. Nogle oplever den kun som almindelige skæl, mens andre er meget generet af den.

Livsstil spiller en afgørende rolle for tyndt hår
Hvis du har dårlige madvaner, har tabt dig meget på kort tid, eller hvis du ryger eller drikker alkohol, kan det også føre til, at du får tyndt hår.
De vitaminer og mineraler, som du får gennem kosten, er afgørende for, at du har et tykt og stærkt hår.
Hvis du taber dig meget på kort tid, kan det også gøre dit hår tyndere. Det stresser nemlig kroppen at smide mange kilo på kort tid. Det er lige meget, om dit vægttab skyldes en ekstrem diæt, eller at du har gennemgået et meget intensivt træningsforløb.
Både alkohol og rygning er også med til at stresse din krop og kan derfor føre til tyndt hår. Alkohol reducerer for eksempel niveauet af zink i kroppen. Zink er med til at styrke hårsækkene, så du kan få et sundt og stærkt hår.

Forkert frisure og hårplejeprodukter
Hvis du bruger mange stylingprodukter og mange stylingapparater, der varmer op, kan det svække dit hår.

Hvis du tit går med en meget stram frisure, for eksempel stramme fletninger, en man bun eller en stram hestehale, kan det være med til at gøre, at din hårgrænse bliver rykket. Derfor er det også en god ide, at du