Øjenforeningen anbefaler kosttilskud (vitaminer og mineraler), der reducerer risikoen for Våd AMD med 25% for patienter med Tør AMD og reducerer synstab med 18% for disse To grundformer af AMD


Tør AMD – Aldersrelateret Macula Degenerarion – alderspletter på nethinden – udvikler sig langsomt over år med gradvis reduktion af læsesynet. Kan bremses, men ikke standses.

Våd AMD – aggressiv – udvikler sig over uger med tab af læsesyn. Ved hurtig henvendelse til øjenafdeling kan medicinsk behandling standse udviklingen hos 2/3 af patienterne.
Øjenforeningen rådgiver på basis af videnskabeligt pålidelige undersøgelser
Øjenforeningen baserer sin rådgivning på dokumentation fra et omfattende, flerårigt offentligt finansieret forskningsprojekt i USA benævnt AREDS (Age-Related Eye Disease Study). Det er det eneste forsøg, som grundigt belyser effekt og bivirkninger af kosttilskud til AMD-patienter.

Disse vitaminer og mineraler skal du spise
Her kommer Øjenforeningens anbefalinger:

vitamin C (500 mg)
vitamin E (400 IE),
A-vitamin i form af betakaroten (15 mg)
zink (80 mg)
kobber (2 mg)

Rygere skal ikke indtage A-vitamin, da det er forbundet med en øget risiko for lungekræft og da C-vitamin øger risikoen for nyresten, skal ikke indtage det, hvis man lider nyresten.